poniedziałek, 27 maja 2013

Muffinki ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY do smaku
szpinak mrożony 200 g
ser feta 100 g
mąka pszenna 250 g
Proszek do pieczenia WINIARY 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 250 ml
masło stopione 100 g
Dodaj do listy zakupów 
 

Sposób przygotowania: 

  1. Szpinak rozmroź i podduś na patelni do odparowania płynu.
    • szpinak mrożony
  2. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, ostudź.
    • przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
  3. W jednej misce połącz składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól) w drugiej mokre (jajka, jogurt naturalny, masło).
    • mąka pszenna
    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • soda oczyszczona
    • sól
    • jajko
    • jogurt naturalny
    • masło stopione
  4. Połącz jedne z drugimi. Jeżeli ciasto jest za gęste (składniki nie są dobrze połączone) dodaj trochę wody, a jeśli za rzadkie - mąki.
  5. Dodaj szpinak i rozdrobniony ser feta.
    • szpinak mrożony
    • ser feta
  6. Ciastem napełnij foremki do muffinek.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
  8. Podawaj na ciepło jako przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz